hipnoterápia, hipnoterápia Pécs, szorongás, szorongás Pécs, depresszió, depresszió Pécs

Hipnoterápia

A szuggesztió és hipnózis gyógyító erejét már évezredekkel ezelőtt felismerték és használták elődeink. Hosszú út vezetett az ősi varázsló technikától a mai hipnoterápia gyakorlatáig, mely jelenleg is intenzív kutatás és vita tárgya. Jellemző rá egy sajátosan módosult tudatállapot, mely katalizálja a terápiás folyamatot. Fontos eleme a szuggesztió, valamint a páciens és terapeuta intenzív áttételes kapcsolata, mely a terápiás hatás záloga. A meghatározott ideig és keretek között létrejövő biztonságos kapcsolat során, módosult tudatállapotban, szimbolikus szinten átélt élmények mozgósítva tudatalatti folyamatokat, belső erőforrásokat önmagukban is reparációs erővel bírnak.

Szupportív pszichoterápia

Pszichoterápiás vezetés, alapvetően támogató, énerősítő terápiás forma, mely a páciens erőforrásaira, konfliktusmegoldó képességeire épít és az aktuális élethelyzeti nehézségek megoldására összpontosít.

DREAM-terápia

A DREAM-terápia emberképe a pszichoanalízis antroplógiájára és a dinamikus fejlődésmodellekre épül. Legfontosabb eleme az álommunka, az álom feldolgozása. Célja az élettörténet rekonstrukciója, a traumatikus mozzanatok megértése, a személyiség érettségének továbbnövelése és érzelmi erőforrásainak megnyitása. Az ülések „face-to-face” helyzetben, heti rendszerességgel tartott 50-90 perces ülésekből állnak átlagban 10-20 héten keresztül.
Bővebb info: dreamterapia.hu

Rövid dinamikus terápia

A Rövid dinamikus terápiák elméleti hátterét a pszichoanalitikus elméletek képezik. Hangsúlyosan kerülnek szóba az újabb elméleti megközelítések, a terápiás kapcsolat kérdései és konfliktus, illetve traumaelméletek. Módszertanilag időhatáros terápiák (10-40 ülés), a terápiás célkitűzés korlátozott, a terápiás munka fókuszált, mely mindig tartalmaz tudattalan dinamikai összefüggést is.

EMDR

Az Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) – szemmozgásokkal történő deszenzitizálás és újrafeldolgozás – egy viszonylag új terápiás technika, mely első változatát 1989-ben írta le Francine Shapiro, amerikai pszichológusnő. Az EMDR olyan terápiás eljárás, mely traumatikus élmények (közlekedési baleset, fegyveres támadás vagy egyéb szégyenteljes megrázó események mint például gyermekkori szexuális zaklatás, elhanyagolás vagy más egyéb pl.iskolai vagy családi megrázó események) következtében kialakult maradandó problémák kezelésére dolgoztak ki. Ilyenek például a poszttraumás stressz zavar tünetei: ingerlékenység, alvászavar, elkerülő viselkedés, a traumatikus események újraélése „flashback” illetve rémálmok formájában. Az EMDR a WHO által elismert traumafeldolgozási technika, melyet világszerte sikeresen alkalmaznak terapeuták. Mind a képzés mind a terápia meghatározott protokoll szerint történik. Én az EMDR képzés alapjait Dániában sajátítottam el, a szupervíziós fázis abszolválása Magyarországon történt. 2022-ben EMDR Europe Practitioner vizsgát tettem.
Bővebb info: emdr.hu